Madurodam exploiteert een attractiepark met als doel culturele en maatschappelijke activiteiten voor jongeren financieel te ondersteunen.

Contact

Madurodam Events
George Maduroplein 1
2584 RZ Den Haag
Nederland

T +31 (0)70 416 24 19
F +31 (0)70 354 71 25

events@madurodam.nl

Stel je vraag

Heb je vragen of opmerkingen? Laat het ons weten.
Je kunt hier je vraag invullen. Vergeet niet je e-mailadres in te vullen. Dan kunnen wij je makkelijker beantwoorden. Uiteraard gebruiken wij je e-mailadres niet voor andere doeleinden.

Naar het contactformulier

Geschiedenis

Madurodam is officieel geopend op 2 juli 1952. Voor een attractiepark heeft het een verrassende geschiedenis: het is opgericht enerzijds als oorlogsmonument, anderzijds als charitatieve stichting

De gezamenlijke initiatiefnemers zijn mevrouw B. Boon-van der Starp en de heer en mevrouw Maduro.

Mevrouw Boon-van der Starp (1884 – 1959) was lid van de Raad van Bijstand van de Stichting Nederlands Studenten Sanatorium in Laren. Het sanatorium is opgericht in 1947 om studenten met tuberculose te laten kuren én tegelijkertijd hun studie te laten volgen. De bouw van het sanatorium en de nazorg van de patiënten kostten veel geld en er werd gezocht naar een manier om financiële steun te verkrijgen. Mevrouw Boon-van der Starp heeft als voorbeeld het miniatuurstadje in het Engelse Beaconsfield genomen. De eigenaar had dusdanig veel inkomsten dat hij jaarlijks een groot deel van de opbrengst aan de Londense ziekenhuizen kon afstaan.

De heer en mevrouw Maduro uit Willemstad, Curaçao, zochten een manier om een monument op te richten voor hun enige zoon George die in februari 1945 is overleden aan vlektyphus als gevangene in Dachau. Voor zijn daden in de eerste oorlogsdagen heeft hij postuum de Militaire Willemsorde gekregen. George Maduro was voor de oorlog rechtenstudent in Leiden.

Na hun ontmoeting met mevrouw Boon-van der Starp hebben de heer en mevrouw Maduro geld beschikbaar gesteld voor de bouw van een miniatuurstad als herdenkingsmonument in plaats van een regulier monument.

De architect S.J. Bouma was in die tijd directeur van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en wilde graag meewerken aan de bouw van een miniatuurstad. Na een bezoek aan Beaconsfield ontwierp hij een plan om een Nederlandse stad, zoals deze zich in de loop der eeuwen ontwikkeld heeft, op schaal 1:25 na te bouwen. Het thema was: het stadje met de glimlach.

Met zijn plannen en tekeningen werden directeuren van grote bedrijven benaderd voor financiële ondersteuning. Het merendeel was enthousiast en zo kwam er onder andere een tankstation, een boortoren, een autoweg, spoorwegen en een luchthaven. Ook de burgemeester van Den Haag wilde graag meewerken aan dit unieke plan en zorgde ervoor dat een terrein in de Scheveningse Bosjes in erfpacht werd afgestaan. Het terrein werd bouwrijp gemaakt door enthousiaste Delftse studenten. De exploitatie werd gedaan door de Stichting ter bevordering van het Nederlands Studenten Sanatorium en vele deskundigen.

Madurodam is de eerste jaren niet in opzet veranderd. Na een proces van enkele jaren is Madurodam in 1996 uitgebreid. Naast de entree, bestaande uit twee dijken en een grote vuurtoren, en enkele nieuwe maquettes werden twee multifunctionele zalen en een tentoonstellingshal toegevoegd. In het najaar van 2011 sluit het park enkelen maanden om te veranderen in een interactief attractiepark dat laat zien wat een klein land groots maakt. Met haar geschiedenis van meer dan 60 jaar is Madurodam weer klaar voor de toekomst.